Ο Φιντέλ Κάστρο δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Προεδρία ούτε θα είναι πλέον επικεφαλής του στρατού. Ο κουβανός ηγέτης-που νοσηλεύεται από τον Ιούλιο του 2006- ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από την πολιτική σκηνή, με επιστολή του στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
"Στους αγαπητούς μου συμπατριώτες, που πρόσφατα μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με εκλέξουν μέλος του κοινοβουλίου...σας ανακοινώνω ότι δεν θα θελήσω, ούτε θα αποδεχτώ...το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή", όταν η Εθνοσυνέλευση συγκλιθεί στις 24 Φεβρουαρίου, γράφει ο 81χρονος Κάστρο."Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω. Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας", αναφέρει ο Κάστρο στην επιστολή του επισημαίνοντας ότι, παρά την αποχώρησή του από την εξουσία, θα συνεχίσει να γράφει. Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διορίσει πρόεδρο τον Ραούλ Κάστρο, νεότερο αδελφό και διάδοχο του Φιντέλ. Τους τελευταίους 18 μήνες είχε παραδώσει την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ, καθώς είχε υποβληθεί σε εγχείριση, και έκτοτε δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως.
Ο 81 ετών Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 και είχε επιβιώσει από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του, κυρίως από τη CIA.
Το Πεκίνο χαιρέτισε σήμερα "τον επαναστάτη ηγέτη" Φιντέλ Κάστρο, "παλιό φίλο της Κίνας, προσθέτοντας ότι θέλει να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με την Κούβα, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του κουβανού ηγέτη από την προεδρία."Ο πρόεδρος Κάστρο είναι ένας επαναστάτης ηγέτης, που ο κουβανικός λαός αγαπάει βαθιά και είναι επίσης ένας παλιός φίλος του κινεζικού λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η Κίνα και η Κούβα είναι φίλες χώρες, η Κίνα θα συνεχίσει να σταθεροποιεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις φιλικής συνεργασίας", συνεχίζει το κείμενο της ανακοίνωσης. Τα κομμουνιστικά κόμματα της Κίνας και της Κούβας ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους, που ήταν για καιρό απόμακρες, και ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο πραγματοποίησε το Νοέμβριο 2004 επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Έκτοτε η Κίνα έγινε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, μετά τη Βενεζουέλα, με ανταλλαγές που το 2006 έφτασαν σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η αποχώρηση του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο θα σημάνει την αρχή της μετάβασης της Κούβας στη δημοκρατία."Πιστεύω ότι η αλλαγή από τον Φιντέλ Κάστρο πρέπει να σημάνει το ξεκίνημα μιας περιόδου δημοκρατικής μετάβασης", δήλωσε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουάντα στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικές χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους Κουβανούς για να αρχίσει η οικοδόμηση θεσμών απαραίτητων για τη δημοκρατία."
Ενώ η δημοκρατία που υπάρχει στις ΗΠΑ δεν είναι σκηνοθετημένη...