3/2/08

Ένταση μεταξύ Βενεζουέλας-Κολομβίας


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας της χώρας του στην Μπογκοτά και την ανάκληση του διπλωματικού προσωπικού της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή του κολομβιανού στρατού την προηγουμένη, σε επίθεση εναντίον των ανταρτών των FARC, στον Ισημερινό. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, ο Τσάβες στέλνει χιλιάδες στρατιώτες και τανκς στα σύνορα με την Κολομβία.
"Η πολεμική αεροπορία θα αναπτυχθεί, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στην αυτοκρατορία ούτε στο σκυλάκι της να έρθουν να μας εξασθενίσουν", είπε ο Τσάβες, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κολομβίας. Χαρακτήρισε επίσης τον Άλβαρο Ουρίμπε "εγκληματία" και τη δολοφονία ανώτατου στελέχους των ανταρτών ως μια "δειλή δολοφονία".
Ο Τσάβες είχε συναντηθεί με μέλη του Επαναστατικού Στρατού της Κολομβίας στο πλαίσιο διαμεσολαβητικής προσπάθειας για την απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων που κρατούν και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αφεθούν ελεύθεροι έξι κολομβιανοί πολιτικοί.

No comments: