3/13/08

Για δολοφονίες ιεραποστόλων κατηγορείται η Chiquita


Μήνυση εναντίον της Chiquita Brands International Inc. για τις δολοφονίες πέντε ιεραποστόλων στην Κολομβία την δεκαετία του 1990 κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι.

Η μήνυση προστίθεται σε σειρά νομικών διώξεων εναντίον της Τσικίτα όσον αφορά την δράση της επιχείρησης στην Κολομβία. Το 2007, η εταιρία, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της διεθνούς αγοράς μπανάνας, είχε παραδεχθεί πως είχε καταβάλλει χρήματα σε ακροδεξιούς και σε ακροαριστερούς εξτρεμιστές, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν το τίμημα της "προστασίας" των υπαλλήλων της, σε μια εποχή συχνών απαγωγών και φόνων.

Στη συγκεκριμένη μήνυση υποστηρίζεται ότι οι πέντε ιεραπόστολοι της θρησκευτικής οργάνωσης New Tribes Mission εκτελέσθηκαν από μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) διότι η εταιρία δεν κατέβαλε τα λύτρα που της ζητήθηκαν. Υποστηρίζεται επίσης ότι τα χρήματα ζητούνταν ως μέσο "χρηματοδότησης" του πολέμου.

Οι πέντε ιεραπόστολοι κατονομάζονται ως Μαρκ Ριτς, Ντέηβιντ Μάνκινς, Ρίτσαρντ Λι Τένοφ, Στίβεν Ουέλς και Τίμοθι Βαν Ντάικ. Η συγκεκριμένη μήνυση κατατέθηκε από μέρους των οικογενειών τους και καταγγέλλει την Τσικίτα για "συναυτουργία" στις δολοφονίες τους.

Η μήνυση προστίθεται σε άλλη μια από μέρους 393 θυμάτων και οικογενειών θυμάτων που κατατέθηκε στις ΗΠΑ το 2007 και κατήγγειλε χρηματοδότηση των ακροδεξιών ομάδων οι οποίες τους εκτέλεσαν.

No comments: