3/10/08

Ο Θαπατέρο ανανέωσε την θητεία του


Ο σοσιαλιστής ηγέτης και πρωθυπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο, τόνισε αργά χθες Κυριακή ότι "χωρίς καμία νευρικότητα, οι Ισπανοί άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο" υπερψηφίζοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρόσθεσε ότι "πριν από οποινδήποτε, εμείς θα σκεφθούμε καθέναν Ισπανό, που δεν τα έχει όλα".

Στο μεταξύ, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στο νέο 350 μελές κοινοβούλιο οι Σοσιαλιστές θα έχουν με 44% των ψήφων 169 έδρες (είχαν 164) και το "Λαϊκό Κόμμα" του Μαριάνο Ραχόϊ με 40% των ψήφων 154 έδρες (από 148).

Προκειμένου να κυβερνήσουν, οι Σοσιαλιστές χρειάζονται συμμαχία ή με αριστερά κόμματα, ή με κόμματα των περιφερειών. Παραδείγματος χάρη, το εθνικιστικό κόμμα της Καταλωνίας (CiU) θα διαθέτει 10 έδρες στη νέα βουλή, τις ίδιες με το 2004. Το εθνικιστικό κόμμα της Βισκαΐας (PNV) θα διαθέτει έξι έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα της Καταλωνίας (ERC) τρείς έδρες, ενώ μόνον δύο (από 5) έδρες θα έχει το αριστερό κόμμα "Izquierda Unida".

Η τελευταία ανακοίνωση ανέφερε ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 76% -ελαφρά κατώτερη του 2004, οπότε οι κάλπες είχαν στηθεί πολύ λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση (191 οι νεκροί) στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή της Μαδρίτης. Ψηφίζουν περίπου 35 εκατομμύρια εκλογείς.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, εξελέγησαν και οι 208 από τους 264 συνολικώς Γερουσιαστές. Το Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε χθες 101 Γερουσιαστές, ενώ οι Σοσιαλιστές 89 με καταμετρημένο ποσοστό 93% αυτών των ψήφων. Ετσι, το Λαϊκό Κόμμα θα πλειοψηφεί στη νέα Γερουσία, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Διαφαίνεται ότι η δολοφονία στη Χώρα των Βάσκων ενός σοσιαλιστή πρώην δημοτικού συμβούλου την Πέμπτη, κινητοποίησε τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους. Είναι η δεύτερη διαδοχική εκλογή, που χάνει ο Μαριάνο Ραχόϊ.

Οι Συντηρητκοί όλη την παρελθούσα 4ετία κατηγόρησαν τους Σοσιαλιστές για ατελέσφορο διάλογο με την βασκική ΕΤΑ. Δέκα εκατομμύρια Ισπανοί είδαν δύο τηλεοπτικές μονομαχίες των Θαπατέρο-Ραχόϊ, που αλληλοκατηγορήθηκαν ότι "λες ψέμματα", ιδίως στο πεδίο της τρομοκρατίας.

Η πρώτη κυβέρνηση Θαπατέρο υιοθέτησε μία σειρά νομοθετημάτων που βελτίωναν τα γυναικεία πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ετσι, σε αυτές τις εκλογές πήραν μέρος 75% περισσότερες γυναίκες σε σχέση με το 2004. Την 4ετία που τελείωσε εγκρίθηκε νόμος, με τον οποίο ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος. Με άλλες νομοθετικές διατάξεις διευκολύνθηκε η έκδοση διαζυγίου και με άλλες μειώθηκε ο εποπτικός ρόλος της Καθολικής Εκκλησίας στην Παιδεία. Τέλος εγκρίθηκε και άλλος ένας νέος νόμος, που αφορά νέες ρυθμίσεις γιά μία σειρά ποινικών αδικημάτων.

No comments: