3/28/08

Χάος στην Αργεντινή με τους αγρότες


Έκκληση στους αγρότες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να δοθεί τέλος στην διάρκειας δύο εβδομάδων απεργία τους, η οποία έχει παραλύσει την χώρα, απηύθυνε χθες η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ.

«Η πόρτα της κυβέρνησης είναι ανοιχτή, αλλά σας παρακαλώ να σταματήσετε την απεργία για χάρη του λαού», είπε η πρόεδρος, η οποία υπεραμύνθηκε των φόρων στις εξαγωγές σόγιας, οι οποίες προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Κοινωνίας της Αργεντινής και εκ των ηγετών της απεργίας εξέφρασε την άποψη ότι η προεδρική έκκληση ανοίγει το διάλογο, αλλά η τελική απόφαση των αγροτών θα ληφθεί σήμερα, αν και σε πολλά μπλόκα στους δρόμους της χώρας οι συγκεντρωμένοι δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν.

Η απεργία έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή, καθώς η μεσαία τάξη βγήκε στους δρόμους για να συμπαρασταθεί στους απεργούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές η κατάσταση που δημιουργήθηκε, να παραπέμπει στην πολιτική κρίση που αναστάτωσε την χώρα την περίοδο 2001-2. Ομως η κεντροαριστερή πρόεδρος έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντί τους, λέγοντας ότι η απεργία τους ισοδυναμεί με εκβιασμό και πρέπει να ανασταλεί για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται εναντίον του νέου κλιμακούμενου φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σταθερό φόρο που υπήρχε μέχρι τώρα και θα επιβάλει εισφορά στις εξαγωγές της σόγιας, σημαντικά μεγαλύτερη από τις τωρινές τιμές, υποστηρίζοντας ότι θα θιγούν κυρίως οι μικροί αγρότες. Η Φερνάντεζ λέει ότι οι αγρότες γίνονται πλουσιότεροι από την φτηνή εργασία και τα επιδοτούμενα καύσιμα και ισχυρίζεται ότι οι υψηλότεροι φόροι στη σόγια και σε άλλα προϊόντα θα βοηθήσουν το 25% των πολιτών της χώρας που είναι φτωχοί.

Κρατώντας τα προϊόντα τους εκτός αγορών και μπλοκάροντας τους δρόμους, οι αγρότες κατάφεραν να σταματήσουν τις εξαγωγές δημητριακών από την χώρα, η οποία αποτελεί μία υπερδύναμη στη γεωργία, και επηρέασαν την αγορά σόγιας τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα.

Ομάδες μικρών και μεγάλων παραγωγών έχουν τοποθετήσει μπλόκα και κράτησαν τους δρόμους στις αγροτικές περιοχές κλειστούς, ενώ έκαναν πορείες διαμαρτυρίας στις πόλεις που βρίσκονται στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής. Η απεργία είχε ως αποτέλεσμα τα καταστήματα και τα εστιατόρια να ξεμείνουν από αποθέματα κρέατος, κοτόπουλου και γαλακτοκομικών και να μη μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Η κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει τα οδοφράγματα στους αυτοκινητόδρομους αλλά χθες η πρόεδρος δεν επανέλαβε την απειλή. Την προηγούμενη Τρίτη, στους δρόμους της πρωτεύουσας έγινε μικρή διαδήλωση νοικοκυρών της μεσαίας τάξης, οι οποίες χτυπούσαν κατσαρόλες, φέροντας στο μυαλό παρόμοιες διαδηλώσεις του 2001, που ανέτρεψαν τον τότε πρόεδρο.

Οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι από το αυταρχικό στυλ της κυβέρνησης, καθώς τόσο η πρόεδρος όσο και ο σύζυγος της Νέστορ Κίρχνερ, τον οποίο διαδέχθηκε στην προεδρία, τους έχουν εξοργίσει με τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές και τους ελέγχους στις τιμές των προϊόντων τους με στόχο να δαμαστεί ο πληθωρισμός και να αυξηθούν τα κυβερνητικά έσοδα. «Πέρα από τα οικονομικά θέματα, το στοίχημά μας είναι η αξιοπρέπεια των παραγωγών», δήλωσε ένας αγρότης.

Η Αργεντινή υπήρξε από τις χώρες που ευνοήθηκαν από την παγκόσμια αύξηση στις τιμές των αγαθών και η οικονομία είχε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια μετά από τη βαθιά κρίση του 2001-2. Μάλιστα μόνο τα έσοδα από τη σόγια ανήλθαν σε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

No comments: