3/26/08

Δεινόσαυρος σε πακέτο


Οι αρχές του Περού ανακάλυψαν τη σιαγόνα από ένα απολιθωμένο σκελετό δεινοσαύρου μετά από έρευνα στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου στα βουνά της χώρας.

Το απολιθωμένο τμήμα του σκελετού, βάρους 8,5 κιλών, ανακαλύφθηκε στο χώρο αποσκευών λεωφορείου που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό την πρωτεύουσα Λίμα. Το ασυνόδευτο δέμα στο οποίο περιεχόταν δεν είχε καμμία περιγραφή στα έγγραφα της εταιρίας που λειτουργεί τη γραμμή.

Οι αστυνομικοί "άρχισαν να ελέγχουν το πακέτο διότι δεν υπήρχε καμμία περιγραφή του περιεχομένου του. Θορυβήθηκαν λόγω του βάρους του, το άνοιξαν και βρήκαν το απολίθωμα", είπε ο Κλέμπερ Χιμένες, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Οι αρχές του Περού προσπαθούν επί χρόνια να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο απολιθωμάτων και αρχαίων τεχνουργημάτων. Πρόσφατα, το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ συμφώνησε να επιστρέψει στο Περού χιλιάδες αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από το Μάτσου Πίτσου, το αρχαίο φρούριο των Ίνκα, από αρχαιολόγους και τυχοδιώκτες επί δεκαετίες.

"Το απολιθωμένο σαγόνι που βρέθηκε μπορεί να ανήκει σε τρικέρατο δεινόσαυρο, αν και δεν έχουν βρεθεί ποτέ ίχνη από τέτοιους δεινόσαυρους στο νότιο Περού", δήλωσε ο αρχαιολόγος Πάμπλο δε λα Βέρα Κρους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αρεκίπα, μετά από εξέταση των φωτογραφιών από το φάκελο της αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου πιστεύεται ότι έζησε πριν 65-70 εκατ. χρόνια. Τμήματα σκελετών των όντων αυτών έχουν βρεθεί κατά κύριο λόγο στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής.

No comments: