3/5/08

Πιστεύουν στην πολεμική σύρραξη!


Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βραζιλίας στη σοβαρή κρίση με την Κολομβία, τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού διέκοψε τη νύκτα για λίγες ώρες τις συνομιλίες εξαιτίας της αδυναμίας να καταλήξει σε συναινετική ανακοίνωση για την κρίση ανάμεσα στην Κολομβία, το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα.
Οι συνομιλίες επρόκειτο να επαναληφθούν σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Στο Σάο Πάολο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε την Κολομβία "ότι παραβίασε την εδαφική κυριαρχία του Εκουαδόρ" και κάλεσε τις χώρες της Νότιας Αμερικής να αναζητήσουν ειρηνική επίλυση της περιφερειακής κρίσης. Σύμφωνα με τον Λούλα, η Κολομβία όφειλε να ζητήσει πρώτα από τις αρχές του Εκουαδόρ να συλλάβουν τους αντάρτες των FARC στο έδαφός της.

Νωρίτερα στη Λίμα, ο Ραφαέλ Κορέα είχε ανακοινώσει ότι ήταν αποφασισμένος να φθάσει "μέχρι τις έσχατες συνέπειες" , χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι μια προσέγγιση με τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε θα είναι πολύ δύσκολη.
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ θα συνεχίσει την περιοδεία του με σταθμούς τη Βενεζουέλα, τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Ουάσινγκτον της μόνιμης επιτροπής του ΟΑΚ, το Εκουαδόρ κατηγόρησε την Κολομβία για "σχεδιασμένη και προμελετημένη παραβίαση της κυριαρχίας του".

Η εκπρόσωπος του Εκουαδόρ στον Οργανισμό Μαρία Σαλβαδόρ κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο Ουρίμπε ότι είπε ψέματα περιγράφοντας τις συνθήκες του θανάτου του Ραούλ Ρέγες, του δεύτερου στην ιεραρχία των FARC, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους εξέφρασε χθες την πλήρη υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Ουρίμπε και κατήγγειλε τις "προκλητικές" ενέργειες της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας ο τόνος είναι διαφορετικός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο φάκελος που θα καταθέσει ο πρόεδρος Ουρίμπε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας είναι κατασκευασμένος με βάση "επινοήσεις και παραποιήσεις".

Ο Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσε χθες ότι η Κολομβία θα ζητήσει από το ΔΠΔ τη δίωξη του Ούγκο Τσάβες για "χρηματοδότηση γενοκτονίας".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Κίτο από το ινστιτούτο Cedatos-Gallup, το 80% των πολιτών του Εκουαδόρ και το 83% των πολιτών της Κολομβίας υποστηρίζουν μαζικά τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 61% των πολιτών του Εκουαδόρ θεωρούν ότι υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος ένοπλης σύρραξης με την Κολομβία", ενώ μόνο το 42% των Κολομβιανών συμμερίζεται την άποψη αυτή.

No comments: