3/5/08

Στον ΟΗΕ το θέμα του Εκουαδόρ


Το Εκουαδόρ «ακολουθεί μία πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά την παρουσία των μαρξιστών ανταρτών FARC» στο έδαφός του, διαβεβαίωσε από τη Γενεύη ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εκουαδόρ Γουστάβο Χαλκ Ρόμπεν.



«Ως γείτονες της Κολομβίας, το Εκουαδόρ θεωρεί απαράδεκτο κάθε υπαινιγμό, που αποσκοπεί στο να σπείρει αμφιβολίες για την σαφήνεια της θέσης του στα πλαίσια της διεθνούς κονίστρας. Ο Ισημερινός τηρεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο ίδιος στα περιθώρια της Συνόδου του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό.

Όπως πρόσθεσε ο Χαλκ, το περασμένο έτος το Εξουαδόρ εξουδετέρωσε 47 καταυλισμούς των FARC. Ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας Φρανσίσκο Σάντος Καλδερόν κάλεσε σήμερα από τη Γενεύη τις γείτονες χώρες να μην επιτρέπουν στους αντάρτες να βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφός τους, υπενθυμίζοντας πως με βάση την απόφαση 1373 του ΣΑ του ΟΗΕ, «θα πρέπει να αρνούνται να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους χρηματοδοτούν, σχεδιάζουν, ή πραγματοποιούν τρομοκρατικές πράξεις» και θα πρέπει να προσέχουν να μη χρησιμοποιούν το έδαφός τους για τρομοκρατικές ενέργειες κατά τρίτων χωρών.

«Στην ήπειρό μας υπάρχουν κυβερνήσεις, οι οποίες εσκεμμένα παραβιάζουν αυτό το κατηγορικό πρόσταγμα», τόνισε ο ίδιος, μη κατονομάζοντας τις χώρες αυτές.

No comments: