3/9/08

Συνάντηση Ούγκο Τσάβες με τον Φιντέλ Κάστρο


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επισκέφθηκε τον προσωπικό του φίλο και θεωρούμενο ως πολιτικό του μέντορα, Φιντέλ Κάστρο, χθες Σάββατο, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του πρώην προέδρου της Κούβας, ο οποίος είναι 81 ετών, και δήλωσε ότι τον βρήκε ευτυχισμένο και γεμάτο ιδέες.

Ο Τσάβες πέρασε το πρωί του Σαββάτου συνομιλώντας με τον Κάστρο στην διάρκεια μιας στάσης του στην Αβάνα πριν επιστρέψει στο Καράκας μετά από μια περιφερειακή σύνοδο στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου Λατινοαμερικανοί ηγέτες αποκλιμάκωσαν την ένταση που είχε προκληθεί μετά από επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας εντός του εδάφους του Ισημερινού που είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC.

"Βρήκα τον Φιντέλ ευτυχισμένο, σε θαυμάσια κατάσταση και γεμάτο ιδέες, γεμάτο βαθιές και σοφές σκέψεις", είπε ο Τσάβες στην τηλεόραση της Κούβας.

Ο Κάστρο, που δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί δημοσίως τον Ιούλιο του 2006, αντικαταστάθηκε την 24η Φεβρουαρίου από τον αντιπρόεδρο και αδελφό του Ραούλ Κάστρο.

Τόσο ο Τσάβες όσο και ο Κάστρο έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της Κολομβίας στο έδαφος του Ισημερινού και την δολοφονία του Ραούλ Ρέγες, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματευόταν με την Γαλλική κυβέρνηση την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ίνγκριντ Μπετανκούρ. Η ενέργεια οδήγησε σε μια κρίση που σοβούσε επί μια εβδομάδα και οδήγησε στην αποστολή ενισχύσεων στη μεθόριο του Ισημερινού και της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Τσάβες και Κάστρο μοιράζονται την εκτίμηση ότι η ειρηνική λύση της κρίσης αποτελεί "ήττα για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ".

No comments: