3/30/08

Χωρίς θέληση για ζωή


Ένας καθολικός ιερέας ο οποίος δραστηριοποιείται σε περιοχή του τροπικού δάσους στη νότια Κολομβία δήλωσε την Παρασκευή πως η Ίνγκριντ Μπετανκούρ, που κρατείται ως όμηρος από αριστερούς αντάρτες, φαίνεται να "έχει χάσει τη θέληση για ζωή" και πως ξεσπάει σε κλάματα όταν οι χωρικοί τής μιλάνε.

Περίπου 300 αντάρτες συνόδεψαν την κάποτε υποψήφια πρόεδρο της Κολομβίας -η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από ηπατίτιδα Β και λεϊσμανίαση- στην επίσκεψή της σε γιατρό σε μία πόλη της νότιας Κολομβίας, δήλωσε σε κολομβιανά ΜΜΕ ο ιερέας Μανουέλ Μανσέρα.

Η 46χρονη Μπετανκούρ, η οποία απήχθη το Φεβρουάριο του 2002 από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο στα περίχωρα του Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε στο διάστημα 20-25 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Μανσέρα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η κολομβιανή κυβέρνηση επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει αντάρτες των FARC σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μπετανκούρ και άλλων ομήρων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο συντηρητικός πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε είναι έτοιμος να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη νότια Κολομβία, όπως απαιτούν οι αντάρτες. Αυτό είναι το πρόσκομμα στο οποίο προσκρούει η ανταλλαγή, αν και οι δυο πλευρές επιμένουν ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτή.

Ο ιερέας δήλωσε πως πολλοί από τους ενορίτες του τού είπαν ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία ενόπλων των FARC στην κωμόπολη Ελ Καπρίτσο ενόσω ο γιατρός εξέταζε την Μπετανκούρ."Υπήρχαν 200-300 αντάρτες. Απέκλεισαν το κέντρο υγείας", δήλωσε ο Μανσέρα στα κολομβιανά ΜΜΕ.

Ο ιερέας είπε ότι πολλοί κάτοικοι αναγνώρισαν την Μπετανκούρ - ορισμένοι μάλιστα ήρθαν σε επαφή μαζί της. Ένας άνδρας της κράτησε το χέρι για να της δώσει κουράγιο, αλλά εκείνη έβαλε τα κλάματα.

"Η Ίνγκριντ έχει χάσει τη θέληση για ζωή", δήλωσε ο Μανσέρα. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με όσους την είδαν, η Μπετανκούρ βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη και ξεσπάει συχνά σε κλάματα.

"Δεν θέλει να μιλήσει σε κανέναν, δεν θέλει να συνεχίσει να τρώει, δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τον κόσμο αυτό, είναι πολύ αδυνατισμένη", είπε ο ιερέας. "Ο χωρικός τής είπε να ηρεμήσει, να ευθυμήσει λίγο, αλλά εκείνη βρίσκεται σε τελικό στάδιο κατάθλιψης". "Πάει να πει μια λέξη και βάζει τα κλάματα", είπε ο Μανσέρα.

No comments: