3/24/08

Ακήρυχτος πόλεμος


Εκτελεστές που οι αρχές θεωρούν ότι ενεργούσαν για τα καρτέλ των ναρκωτικών σκότωσαν πέντε ανθρώπους σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε αστυνομικό τμήμα στο κεντρικό τμήμα του Μεξικού και στην απόδρασή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας χθες Σάββατο.

Οι τουλάχιστον έξι μασκοφόροι και βαριά οπλισμένοι άνδρες έκαναν έφοδο στην πόλη Χερεκουάρο, στην επαρχία Γκουαναχουάτο, την Παρασκευή, και σκότωσαν δυο αστυνομικούς και μια γραμματέα. Κατά την απόδρασή τους σκότωσαν άλλους δυο αστυνομικούς σε κοντινό δρόμο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η αστυνομία ανακάλυψε, αργότερα, έναν από τους οπλοφόρους νεκρό, με τραύμα από σφαίρα, στο ένα από τα τρία εγκαταλελειμμένα και ‘γαζωμένα’ από σφαίρες οχήματα, στα οποία είχαν επίσης αφεθεί χειροβομβίδες, τουφέκια, εκατοντάδες σφαίρες, κοκαΐνη και στολές αστυνομικών.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας εκτίμησαν ότι η έφοδος ενδέχεται να αποτελεί αντίποινα για την πρόσφατη ένταση της κατασταλτικής δραστηριότητας των αρχών εναντίον των καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά.

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν έχει διατάξει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτικών και ομοσπονδιακών αστυνομικών σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των καρτέλ. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εφέτος σε εγκλήματα που θεωρούνται σχετιζόμενα με το λαθρεμπόριο· πάνω από 2.500 βρήκαν το θάνατο το 2007.

Χθες, Σάββατο ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο του στρατού σε δρόμο στην επαρχία Βερακρούζ σκοτώνοντας έναν άνδρα των ενόπλων δυνάμεων πριν διαφύγουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.Την Παρασκευή, πάνω από 20 άνθρωποι ανακαλύφθηκαν νεκροί σε εγκλήματα που αποδόθηκαν στα καρτέλ, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

No comments: