3/15/08

Φρικτή ανακάλυψη στο Μεξικό


Τα οστά τουλάχιστον 33 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν σε χωράφι στη Σιουδάδ Χουάρες, στη βόρεια επαρχία Τσιουάουα του Μεξικού, ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της χώρας χθες Παρασκευή.

Οι σοροί, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ιατροδικαστών είχαν ταφεί πριν πέντε χρόνια, βρέθηκαν σε 14 κρυφούς τάφους. Οι αρχές είχαν αρχίσει έρευνες στην περιοχή την 1η Μαρτίου· τις πρώτες ημέρες, ανακάλυψαν έξι σορούς.

Η Εισαγγελία ανέφερε ότι η τοποθεσία αυτή εντοπίσθηκε μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα, που εκτιμάται ότι προήλθε από το καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών Χουάρες, το οποίο διοικεί η οικογένεια Καρίγιο Φουέντες για πάνω από 15 χρόνια.

Το συγκεκριμένο συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος είχε γίνει γνωστό υπό την ηγεσία του Αμάδο Καρίγιο Φουέντες, ο οποίος πέθανε το 1997, ενώ υποβαλλόταν σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην πόλη του Μεξικού. Τον διαδέχθηκε ο Βισέντε Καρίγιο Φουέντες, αδελφός του, που σύμφωνα με τις αρχές εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηγεσία της συμμορίας όλα αυτά τα χρόνια.

Τα πρώτα στοιχεία από την εξέταση των σορών έδειξαν ότι μόνο οι τρεις από τις 33 σορούς ανήκαν σε γυναίκες. Όταν οι αρχές ξεκίνησαν την έρευνα, νόμιζαν ότι οι τάφοι συνδέονταν με την αλληλουχία μαζικών δολοφονιών γυναικών στη Σιουδάδ Χουάρες.

Από το 1993 έως το 2002, πάνω από 500 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 600 εξαφανίσθηκαν στην μεθοριακή αυτή πόλη, σε μια ανεξήγητη επιδημία εγκλημάτων που παραμένουν ως σήμερα στην πλειοψηφία τους αδιαλεύκαντα.

No comments: