2/12/08

Μπάχαλο και στο βάθος ...Ένωση!


Στην Λατινική Αμερική οι κυβερνήσεις έχουν μπερδευτεί πολύ με τις διάφορες ...μικροσυμμαχίες, σε σημείο που σχεδόν έχει ξεχαστεί η Λατινοαμερικάνικη Ένωση που οραματίζονται κατά καιρούς.


Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα σύμφερε σε καμία περίπτωση τις ΗΠΑ, αφού τα οικονομικά ωφέλοι από το Μεξικό με το πετρέλαιο, την Καραϊβική με τον τουρισμό, την Κολομβία με τα ναρκωτικά θα έριχναν αρκετά τον ...κρατικό προϋπολογισμό! Αφήστε δε που μετά ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορεί να κοντράρει καμία Λατινοαμερικάνικη χώρα, αφού αν τους βρει μαζεμένους θα έχει σοβαρό πρόβλημα!


Η διπλωματία των Αμερικάνων έχει πιάσει τόπο. Τα έχουν πολύ καλά με την κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία κατά καιρούς δημιουργεί προβλήματα σε αντιμαχόμενες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Περού! Λεπτομέρια...


Τελευταίος που οραματίστηκε αυτή την Ένωση είναι ο Ούγκο Τσάβεζ. Ο Βενεζοελάνος πρόεδρος τα έχει βρει σκούρα.


Πάντα απέναντι του είναι η Κολομβία που παρ' ότι έχει εξαφανίσει σχεδόν τους αντάρτες, δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη...


Εναντίον της Κολομβίας είναι το Περού, αφού μέχρι πριν από κάτι μήνες οι δύο κυβερνήσεις είχαν κλείσει τις πρεσβείες τους! Στην μέση αυτών το "μικρό" Εκουαδόρ που ταλαντίζεται από εμφύλιο πόλεμο στις γεωργικές περιοχές (τίνει να πάρει διαστάσεις). Υποστηρικτής της Ένωσης είναι ο πρόεδρος της Βολιβίας Μοράλες. Η Βολιβία έχει τεράστια οικονομική άνοδο, κάτι που βοηθάει στο να γίνουν καλύτερες οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.


Η Χιλή ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το τέλος της Δικτατορίας Πινοτσέτ, ενώ η Αργεντινή εντελώς στον κόσμο της, έκανε πρόταση σε Παραγουάη και Ουρουγουάη για τριπλή συμμαχία!


Οι σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικό δεν είναι καθόλου καλές και όχι λόγω της φιλοαμερικάνικης κυβέρνησης, αλλά του λαού που έχει αρχίσει πλέον να μην δέχετε ούτε τους μετανάστες που δουλεύουν στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι λένε ναι στην Ένωση.

Όσον αφορά την Κέντρική Αμερική, υπάρχει η Ένωση ανάμεσα σε Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Μπελίζ, ενώ στην "απ' έξω" έμειναν οι φιλοαμερικάνοι της Ονδούρας και του Παναμά.


Για την Βραζίλία δεν χρειάζετε να γράψουμε ότι δεν έχει πάρει θέση, αφού ανέκαθεν θεωρούν εαυτόν εκτός Λατινικής Αμερικής...

No comments: