5/1/08

Εξαφάνιση από το παρελθόν


Ο Χουάν Εβαρίστο Πουθόντ, επιζών της τελευταίας δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-83), υπέρμαχος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λατινοαμερικανική χώρα και μάρτυρας σε πολλές υποθέσεις παραβιάσεών τους από πρώην κρατικούς λειτουργούς πιστεύεται ότι εξαφανίσθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.Η αστυνομία έχει αποδυθεί σε εντατικές επιχειρήσεις έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τύχη του Πουθόντ, ο οποίος αγνοείται από την Τρίτη.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ εξέφρασε χθες Τετάρτη την "ανησυχία της για την εξαφάνιση" του 49χρονου. "Ελπίζω ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό, πραγματικά το ελπίζω", είπε η πρόεδρος στο Πίκο Τρουνκάδο, στην επαρχία Σάντα Κρους της Παταγονίας.Πάνω από 250 αστυνομικοί, και με ελικόπτερα, αναζητούν τον Πουθόντ στο Σάρατε, 80 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες.

Η εξαφάνιση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Χόρχε Χούλιο Λόπες --ενός από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες στην δίκη του Μιγκέλ Ετσεκολάτς, ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας στην διάρκεια της δικτατορίας, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας-- το Σεπτέμβριο του 2006.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες Ντάνιελ Σκιόλι τόνισε την "ανησυχία" και την "υπόσχεση" του ότι ο Πουθόντ θα βρεθεί. Ο Πουθόντ εθεάθη για τελευταία φορά στο Σάρατε, κατευθυνόμενος στο ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργάζεται.

Η γραμματέας της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία, Σάρα Ντερόθιερ δε Κομπάτσο, δεν απέκλεισε πίσω από την εξαφάνιση να βρίσκονται πιστοί της δικτατορίας.Ο 49χρονος είχε εγκλεισθεί και βασανισθεί σε αρκετά μυστικά κέντρα κράτησης στην διάρκεια της χούντας, είπε η Κομπάτσο σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν κατέβαλαν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να διαπιστωθεί ποια ήταν η τύχη του Λόπες. Το 2006, άλλος ένας μάρτυρας σε δίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Λουίς Γκέρες, είχε απαχθεί και ξυλοκοπηθεί. Βρέθηκε από αστυνομικούς 48 ώρες αργότερα. Η έρευνα για την υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Επί των ημερών του προέδρου Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), συζύγου της σημερινής προέδρου, ήρθη δια νόμου η αμνηστία που είχε παραχωρηθεί σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς που είχαν διαπράξει εγκλήματα την εποχή της χούντας. Έκτοτε έχουν αρχίσει εκατοντάδες διώξεις.Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από την δικτατορία. Οι περισσότερες σοροί δεν έχουν βρεθεί.

No comments: