5/1/08

Συνεχίζει τις εθνικοποιήσεις ο Μοράλες


Περαιτέρω εθνικοποιήσεις ανήγγειλε ο πρόεδρος της Βολιβίας με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της εθνικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα της χώρας, με διάταγμα με το οποίο θα περάσει στο κράτος η πλειοψηφία των μετοχών τριών θυγατρικών ξένων εταιρειών. Η απόφαση αυτή αφορά τις εταιρείες Chaco (θυγατρική της British Petroleum), Transredes (θυγατρική της ολλανδικής Shell) και την γερμανο-περουβιανή CLHB.

Παράλληλα, ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει την ENTEL, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που σήμερα ανήκει στην ιταλική πολυεθνική Euro Telecom International. Ο πρόεδρος είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας την προηγούμενη χρονιά, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.

Ο Μοράλες, που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας το 2005, ξεκίνησε την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα ώστε να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την υποστήριξη των ιθαγενών Ινδιάνων. Η κυβέρνησή του έχει επίσης επαναδιαπραγματευτεί πιο επικερδείς συμφωνίες με τις ξένες ενεργειακές εταιρείες.

No comments: