5/9/08

Απομάκρυνση με τη βία


Οι χιλιανές αρχές προειδοποίησαν τους τελευταίους κατοίκους των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο που εξερράγη στην Παταγονία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ειδάλλως θα απομακρυνθούν με τη βία. Ο στρατός εκκένωσε μία μικρή βάση και απομάκρυνε τους δημοσιογράφους από την περιοχή τα ξημερώματα, καθώς από τον κρατήρα του ηφαιστείου εκτοξεύονται πύρινα υλικά.

Ωστόσο μερικοί πολίτες αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους, παρόλο που υπάρχει δικαστική απόφαση για την πλήρη εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Με βάση την απόφαση αυτή οι αρχές έχουν δικαίωμα να απομακρύνουν με τη βία και τους τελευταίους πολίτες που έχουν μείνει στην περιοχή.

Το ηφαίστειο εξερράγη για πρώτη φορά ύστερα από 2.000 χρόνια και η στάχτη που βγαίνει από τον κρατήρα έχει σχηματίσει ένα πυκνό νέφος που έφτασε μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού και την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες. Επίσης ο αέρας στο χωριό Τσαϊτέν, που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο έχει μια έντονη μυρωδιά θείου.

"Εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τις αποφάσεις των αρχών, οι οποίες προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χοσέ Γκόνι. Στο χωριό Τσαϊτέν παραμένουν λιγότεροι από δέκα κάτοικοι και 24 παραμένουν στη γειτονική κοινότητα Σάντα Μπάρμπαρα, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Ήδη πάντως έχουν απομακρυνθεί χιλιάδες πολίτες, οι περισσότεροι με πλοία.

"Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι το τέλος της ημέρας δεν θα έχει μείνει κανένας στα χωριά. θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βεβαιώσουμε ότι δεν θα μείνει ούτε ένας", δήλωσε ο στρατηγός Χοσέ Μπερνάλες, αρχηγός της αστυνομίας της Χιλής. "Έχουμε δικαστική εντολή. Θέλω να ζητήσω από όλους εκείνους που παραμένουν στα σπίτια τους να φύγουν. Είτε θα φύγουν με τη θέλησή τους, είτε θα τους απομακρύνουμε εμείς", πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει την εκκένωση της κωμόπολης Φουταλεούφου, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ηφαιστείου, αλλά δεν υπάρχει ανάλογη δικαστική απόφαση για την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων.

No comments: