5/7/08

Πλησιάζει η απελευθέρωση της Μπετανκούρ


Η Γαλλο-Κολομβιανή Ινγκριντ Μπετανκούρ, όμηρος εδώ και έξι χρόνια της ένοπλης μαρξιστικής οργάνωσης Farc, είναι πιθανό να απελευθερωθεί σύντομα γιατί οι αντάρτες πιέζονται τώρα ν΄αποκτήσουν πολιτική αναγνώριση, εκτιμά ο πρώην όμηρος και πρώην γερουσιαστής της Κολομβίας Λουίς Ελάντιο Πέρες.

"Η Ινγκριντ θα απελευθερωθεί πολύ σύντομα γιατί οι Farc πιέζονται. Δε θέλουν πλέον να είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ", τονίζει ο Ελάντιο Πέρες σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό VSD.Η Farc που μάχεται εναντίον των κολομβιανών αρχών από το 1964, έχει συμπεριληφθεί από το 2002 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει μετατρέψει σε εθνικό ζήτημα την απελευθέρωση της Μπετανκούρ "θα προεδρεύσει της ΕΕ και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για τους αντάρτες οι οποίοι γνωρίζουν ότι αυτός θα ζητήσει την αναστολή των κυρώσεων εναντίον τους", πρόσθεσε ο Πέρες.

"Θέλουν μια πολιτική αναγνώριση από την πλευρά του (κολομβιανού προέδρου Αλβάρο) Ουρίμπε, ο οποίος εξελέγη με πρόγραμμα να εξουδετερώσει τους αντάρτες και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Ελάντιο Πέρες, ο Ουρίμπε πρέπει να δεχθεί ένα συμβιβασμό "γιατί εάν συμβεί κάτι κακό, εάν πεθάνει (η Μπετανκούρ) όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι το τέλος των Farc, αλλά επίσης η αρχή του τέλους για τον Ουρίμπε".

Για τον Πέρες, η επιλογή του προέδρου της Βενεζουέλας Χιούγκο Τσάβες ως διαμεσολαβητή "είναι η μόνη με πιθανότητες επιτυχίας γιατί οι Farc τού έχουν εμπιστοσύνη".

No comments: