5/1/08

Σύλληψη δημάρχου για σχέσεις με την ΕΤΑ


Η Ινοσένσια Γκαλπαρσόρο, δήμαρχος της μικρής πόλης Μοντραγκόν κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, συνελήφθη λόγω υποψιών ότι υποστηρίζει την ένοπλη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, ανακοίνωσαν οι Ισπανικές αρχές χθες Τετάρτη.

Η Γκαλπαρσόρο συνελήφθη μετά από σχετική εντολή του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που εκτιμά ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της που τεκμηριώνουν ότι υποστηρίζει την οργάνωση.Κατηγορείται, επίσης, ότι συνέχιζε να ενέχεται σε δραστηριότητες του κόμματος Βασκική Εθνικιστική Δράση, ή ANV, αρκετό καιρό αφότου τέθηκε εκτός νόμου.

Η Γκαλπαρσόρο είχε εμμείνει στην άρνησή της να καταδικάσει την δολοφονία ενός σοσιαλδημοκράτη πολιτική στην Μοντραγκόν από μαχητές της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο είπε προ ημερών ότι απαιτείται συμφωνία όλων των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί "η ΕΤΑ και η τρομοκρατία", σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TVE, καλώντας την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα.

No comments: