5/3/08

Έκρηξη ηφαιστείου στη Χιλή


Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο Τσαϊτέν, κοντά στην ομώνυμη πόλη, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές σεισμικές δονήσεις και να εκτοξευθεί στάχτη σε ύψος δύο χιλιομέτρων και εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι η στάχτη που εκλύθηκε κάλυψε μεγάλη έκταση της πόλης, που βρίσκεται 1.220 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο και σε απόσταση 10 χλμ. από το ηφαίστειο.

Υδροφόρες απεστάλησαν στην περιοχή καθώς η στάχτη εισήλθε στα υδραγωγεία, σύμφωνα με τις αρχές. Αρκετά σχολεία έκλεισαν και νοσοκομεία εισήγαγαν για περίθαλψη αρκετούς κατοίκους με ερεθισμούς στα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα σκάφος εστάλη για να περισυλλέξει εκατοντάδες κατοίκους των μικρών νησιών που βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της Χιλής."Νοιώσαμε τις δονήσεις και βλέπουμε τη στάχτη να πέφτει στην πόλη", δήλωσε η Σάρα Κρους, εργαζόμενη στον δήμο της Τσαϊτέν.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων αρχικά ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο Μιτσιμαουίδα, αργότερα όμως απέσυρε την ανακοίνωση και διευκρίνισε ότι το συμβάν κατεγράφη στο Τσαϊτέν.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από εναέριες λήψεις στις οποίες απεικονιζόταν η στάχτη να καλύπτει τις βουνοπλαγιές, κι η ορατότητα να είναι κακή. Στην πόλη η στάχτη κάλυψε μεγάλες εκτάσεις και κάλυψε πολλά οχήματα. Ορισμένοι κάτοικοι φορούσαν χειρουργικές μάσκες για να μην εισπνεύσουν τη στάχτη. "Δεν καταφέραμε να κοιμηθούμε από τους σεισμούς. . .έχουμε φοβηθεί πολύ", είπε μια κάτοικος της περιοχής σε εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, ή ONEMI, ανακοίνωσε ότι προέβη στην εκκένωση 1.500 ανθρώπων από τις εστίες τους αρχίζοντας από τους γηραιότερους, τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες. Επρόκειτο να μεταφερθούν στο καταφύγιο Κάστρο, στο νησί Τσιλόε.

Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ψυχραιμία. "Η Χιλή είναι μια ηφαιστειακή χώρα. . .εργαζόμαστε και συντονίζουμε τις προσπάθειες με όλη μας την ισχύ στο τοπικό και το εθνικό επίπεδο".

Στη Χιλή βρίσκονται 2.000 ηφαίστεια, περιλαμβανομένων των δυο πιο ενεργών της Λατινικής Αμερικής, του Βιγιαρίκα και του Γιάιμα. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα 500 από τα ηφαίστεια στο έδαφος της χώρας είναι ενεργά. Το Γιάιμα εξερράγη τον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.

No comments: