4/2/08

43 θύματα του Δάγγειου πυρετού


Σαράντα-τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία Δάγγειου πυρετού που έχει ξεσπάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο από την αρχή του χρόνου.Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από Δάγγειο πυρετό τις τελευταίες τρεις μέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέφεραν χθες το βράδυ τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης.Σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία μέσα στο 2008 ανέρχεται σε 67.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, μέχρι στιγμής στο Ρίο έχουν μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί τον Δάγγειο πυρετό 33.000 άνθρωποι.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και ερύθημα.

Δεδομένου ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά, οι αρχές του Ρίο ζήτησαν τη βοήθεια παιδιάτρων και από άλλα μέρη της Βραζιλίας, ενώ ο στρατός έχει εγκαταστήσει υπαίθρια νοσοκομεία γιατί τα υπάρχοντα είναι πλήρη.

Ο Δάγγειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών.Συναντάται συχνότερα σε τροπικά μέρη και στην Αφρική. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο.Η σφοδρότερη επιδημία Δάγγειου πυρετού στο Ρίο σημειώθηκε το 2002, όταν πέθαναν 90 άνθρωποι.

No comments: