4/9/08

Για ένα κομμάτι ψωμί


Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε η αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή μετά το θάνατο πέντε ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση κατά 50% στις τιμές των βασικών τροφίμων σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ, Σόφι Μποσταντ ντε λα Κομ, έγιναν σε πολλές πόλεις του πιο φτωχού νησιού της Καραϊβικής.

«Απευθύνουμε έκκληση στον πληθυσμό να απορρίψει την παγίδα της βίας, η βία θα κάνει το κόστος ζωής ακόμη χειρότερο», είπε η Κομ.Και οι πέντε θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Λες Κάγιες, στο νότο της χώρας, όπου οι κάτοικοι συγκρούονται με τους ειρηνευτές του OHE από την ημέρα της έναρξης των διαδηλώσεων.

Στο Λες Καγιές πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, στήθηκαν οδοφράγματα με λάστιχα που καίγονται και λεηλατήθηκαν καταστήματα με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του ΟΗΕ να στείλουν ενισχύσεις για την αποκατάσταση της τάξης.

Ο πρωθυπουργός Ζακ Εντουάρ Αλεξίς καταλόγισε την ευθύνη για την αναταραχή σε δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Ζοζέτ Σεράν, προειδοποίησε χθες ότι μία παγκόσμια αυξητική τάση στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις.

«Ένα νέο πρόσωπο της πείνας αναδεικνύεται καθώς ακόμη και εκεί που υπάρχουν τρόφιμα διαθέσιμα στα ράφια, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν αντέχουν οικονομικά να τα αγοράσουν», ανέφερε η Σέραν σε δήλωση της.

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ εστάλησαν στην Αϊτή μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, το 2004 για να ενισχύσουν την πορεία της χώρας προς τη δημοκρατία. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στις αρχές του 2007 με την εκλογή του Ρενέ Πρεβάλ στην προεδρία, δίνοντας τέλος στην μία περίοδο αναταραχής, η οποία είχε αποδοθεί σε υποστηρικτές του Αριστιντ.

No comments: