4/29/08

Ισπανική ασπίδα για την Περόν


Η ισπανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα αίτημα έκδοσης της πρώην προέδρου της Αργεντινής Ισαβέλας Περόν, που είχε υποβληθεί δύο φορές από τις αρχές της Αργεντινής, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι τα στοιχεία για τα γεγονότα με τα οποία κατηγορούν οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής την Ισαβέλα Περόν δεν αποδεικνύουν την ενοχή της, δεν συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχουν παραγραφεί, ενώ η ίδια δεν είχε ανάμιξη σε υποθέσεις εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν υπό την προεδρία της, αναφέρεται στα πρακτικά της δικαστικής απόφασης.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέβαλε δύο φορές στις ισπανικές δικαστικές αρχές αίτημα έκδοσης της 77χρονης Μαρία Εστέλα Μαρτίνες Περόν, γνωστή ως Ισαβέλα ή Ισαβελίτα Περόν, η οποία διαμένει στην Ισπανία από το 1981 και διατηρεί και την ισπανική υπηκοότητα, προκειμένου να την ανακρίνει για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν επί των ημερών της.

Η Ισαβέλα Περόν, χήρα του προέδρου Χουάν Περόν και πρόεδρος της Αργεντινής από το 1974 έως το 1976 είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερη τον Ιανουάριο από την ισπανική αστυνομία στη Μαδρίτη, όπου διαμένει, βάσει ενός πρώτου εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η δικαιοσύνη της Αργεντινής.

Στην Αργεντινή η Περόν καταζητείτο για την υπόθεση της εξαφάνισης ενός πολιτικοποιημένου φοιτητή, του Έκτορ Άλδο Φαγέτι Γκαγιέγο, και για την υπογραφή τριών διαταγμάτων βάσει των οποίων διαπράχθηκαν ενέργειες κρατικής τρομοκρατίας επί των ημερών της στην προεδρία.

Όσον αφορά την εξαφάνιση του Γκαγιέγο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αυτή σημειώθηκε λίγο πριν ανατραπεί η Περόν από το στρατιωτικό πραξικόπημα. "Πρόκειται για εγκλήματα του κοινού δικαίου που έχουν παραγραφεί", αναφέρεται στην απόφαση.

Επίσης αργεντινός ομοσπονδιακός δικαστής είχε ζητήσει την σύλληψη και έκδοση της Περόν προκειμένου να δικασθεί για τη συνεργασία της με την Αντικομμουνιστική Συμμαχία της Αργεντινής (Alianza Anticomunista Argentina, γνωστότερη ως "ΑΑΑ" ή "Το Τριπλό Α", από το ισπανικό της αρκτικόλεξο) που ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων.

Όσον αφορά την εμπλοκή της Περόν στο "Τριπλό Α", το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την προσωπική ευθύνη της Περόν σε αυτά τα εγκλήματα.

No comments: