4/15/08

Το Google στην υπηρεσία του Αμαζόνιου


Όταν η φυλή των Σουρούι στη ζούγκλα του Αμαζόνιου πρωτοήλθε σε επαφή με τους λευκούς, τα μέλη της δεν φαντάζονταν άλλο μέσο άμυνας από το τόξο και το βέλος.Σήμερα, 40 χρόνια μετά, κυρίως χάρη στην ευρηματικότητα του αρχηγού της Αλμιρ Ναραγιαμόχα Σουρούι, οι μαχητές της φυλής αφηνουν στην άκρη τα όπλα και πιάνουν τα πληκτρολόγια προκειμένου να προστατέψουν τη γη τους και τη ζούγκλα από την ασύδοτη υλοτομία.

Όλα άρχισαν όταν ο αρχηγός των Σουρούι είχε την πρώτη του επαφή με το Google Earth. Το πρώτο που έκανε ήταν να ψάξει να βρει την περιοχή του(όπως όλοι μας). Διαπίστωσε τότε την μεγάλη καταστροφή που συντελούνταν στο παρθένο δάσος, στον τόπο του. Δεν έμεινε όμως εκεί. Κατάλαβε πως το Google θα μπορούσε να του προσφέρει τη δυνατότητα να προστατέψει τη γη των προγόνων του.

Την περασμένη χρονιά ο Ναραγιαμόχα επισκέφθηκε το Google στο Σαν Φρανσίσκο και ζήτησε βοήθεια. Προσδοκούσε όχι μόνο στην παρακολούθηση των παράνομων δραστηριοτήτων των υλοτόμων, αλλά και στην Παγκόσμια αφύπνιση για το τι συμβαίνει στις ζούγκλες του Αμαζόνιου.

Με τη βοήθεια της Οργάνωσης για τη Διάσωση του Αμαζόνιου, που εδρεύει στην Αμερική, ο Ναραχαμόγια εκπαιδεύει τα μέλη της φυλής του -τα οποία πλεόν διαθέτουν υπολογιστές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια- στο πρόγραμμα "Satnav" ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τους υλοτόμους και να πληροφορούν τον κόσμο για το μέγεθος της καταστροφής. To Google συμφώνησε να προσφέρει δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για να διευκολύνει το έργο των Σουρούι.

Η περιοχή της φυλής των Σουρούι, μια καταπράσινη όαση 600.000 εκταρίων βρίσκεται στη δυτική Βραζιλία και εδώ και χρόνια απειλείται από την παράνομη υλοτομία. Οι Σουρούι δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή. Από την ημέρα που ήρθαν σε επαφή με τον "πολιτισμό", η γη τους άρχισε να καταστρέφεται και οι ίδιοι να εξολοθρεύονται από τους λευκούς και τις ασθένειες. Σαράντα χρόνια πριν η φυλή αριθμούσε 5.000 μέλη. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 250. Παράλληλα στην περιοχή δραστηριοποιούνται 300 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την υλοτομία, συνεχίζοντας με γοργούς ρυθμούς την καταστροφή.

Το Google δίνει στους Σουρούι μια ευκαιρία να πετύχουν ό, τι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια με τα όπλα και ένα μήνυμα ελπίδας για τη διάσωση της περιοχής τους. Γι' αυτό άλλωστε και το ονομάζουν "Ραγκογκμάκαν" που σημαίνει αγγελιοφόρος...

No comments: