4/20/08

Διαψεύδονται οι φήμες


Η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδομπα, η οποία διαμεσολαβεί στις προσπάθειες απελευθέρωσης της γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ίνγκριντ Μπετανκούρ, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η πιο γνωστή όμηρος της μαρξιστικής ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC, είναι "καλά" και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε για την ακύρωση του διαλόγου στο πλαίσιο προσπαθειών να ανταλλαγεί με κρατούμενους αντάρτες.

Η Κόρδομπα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι κατά "τις τελευταίες πληροφορίες που έχω, που χρονολογούνται πριν μια εβδομάδα, είναι καλά", αναφερόμενη στην πρώην υποψήφια πρόεδρο η οποία είναι όμηρος των ανταρτών τα τελευταία έξι χρόνια και φήμες θέλουν την υγεία της να έχει επιδεινωθεί σοβαρά τον τελευταίο καιρό.

Η γερουσιαστής, η οποία επιχειρεί την διαμεσολάβηση σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, διαβεβαίωσε ότι η Μπετανκούρ "δεν έχει κάποια ασθένεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές".

Η Κόρδομπα κατηγόρησε επίσης στελέχη της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι εμπόδισαν τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση μαχητών των FARC με αντάλλαγμα την Μπετανκούρ, τονίζοντας πως η πρόσφατη απελευθέρωση ομήρων από την οργάνωση έδειξε ότι η ένοπλη παράταξη είχε "πρόθεση να αρχίσει διάλογο".

Επέμεινε ότι είναι κρίσιμη η επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με την οργάνωση, η οποία συνεχίζει τον εμφύλιο που διαρκεί τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια στην Κολομβία.Διάφορες φήμες έχουν κυκλοφορήσει για την υγεία της Μπετανκούρ τόσο πριν όσο και μετά την ακύρωση της Γαλλικής "ανθρωπιστικής αποστολής".

Ο Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, κυβερνητικός επίτροπος για την ειρήνη, υποστήριξε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El Tiempo ότι η Μπετανκούρ "είναι χρονίως ασθενής, αλλά η ζωή της δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο". Η μητέρα της, Γιολάνδα Πουλέσιο, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 από την Μπογοτά ότι η κόρη της δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο τη θέλουν οι φήμες.

No comments: