4/22/08

Οι πειρατές επιστρέφουν


Μετά το γαλλικό πολυτελές ιστιοφοόρο, οι πειρατές της Σομαλίας κατέλαβαν ένα ακόμη σκάφος, ισπανικό αυτή τη φορά.Η ισπανική κυβέρνηση ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειες για να πετύχει την απελευθέρωση των 26 μελών του πληρώματος ενός ισπανικού αλιευτικού που κρατούνται από χθες όμηροι στο σκάφος τους στα ανοικτά της Σομαλίας.

Η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος είναι καλή και κανένας δεν έχει τραυματιστεί μετά την επίθεση των πειρατών που σημειώθηκε ενώ το αλιευτικό Playa de Bakio ψάρευε σε σομαλικά χωρικά ύδατα,αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τον λόγο αυτό, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μαρίας Τερέζας Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα και με την συμμεχοή του υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Μορατίνος,της υπουργού Αμυνας Κάρμε Τσακόν και της υπουργού Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας Ελενας Εσπινόζα.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αλιευτικό κατευθυνόταν με ταχύτητα 9 κόμβων προς τα βόρεια,κατά μήκος των σομαλικών ακτών και από τα 26 μέλη του πληρώματος τα 13 είναι Ισπανοί.Το ισπανικό αλιευτικό,που ανήκει στην βασκική εταιρεία Revasa και είναι νηολογημένο στο Μπερμεο(βόρεια), δέχθηκε την επίθεση χθες Κυριακή περί τις 13:00,ώρα Ελλάδας.

Η ισπανική φρεγάτα Mendez Nunez,που βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο αποστολής με το βρετανικό πολεμικό και το αεροπλανοφόρο Illoustrious,άλλαξε πορεία για να κατευθυνθεί προς το αλιευτικό."Η φρεγάτα κατευθύνεται προς την περιοχή όπου βρίσκονται οι όμηροι για να έχει επαφή με το σκάφος", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.Πρόσθεσε ότι το ισπανικό υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε επαφή με χώρες που έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για "να ζητήσει την συνεργασία τους στην υπόθεση".Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo, το αλιευτικό κατευθυνόταν προς το σομαλικό λιμάνι Γκάαν, 50 χιλιόμετρα νότια της Ομπια.

Στις 4 Απριλίου σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ένα πολυτελές γαλλικό ιστιοφόρο. Το πλήρωμά του αφέθηκε ελεύθερο λίγο καιρό αργότερα μετά την καταβολή λύτρων και οι έξι πειρατές συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις και εστάλησαν στην Γαλλία να δικαστούν.

No comments: