4/9/08

Αναταραχές στην Αϊτή


Και νέα κρούσματα βίας που συνοδεύονται από "απόπειρες λεηλασίας" εκδηλώνονται (και) σήμερα στην Αϊτή σε γενικευμένη διαμαρτυρία για την ακρίβεια αγαθών πρώτης ανάγκης...τούτο, παρά την προσπάθεια, που συμπεριλαμβάνει χρήση δακρυγόνων από τους "κυανόκρανους" της τοπικής δύναμης του ΟΗΕ (Minustah), ειδικά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρένς--πολύ κοντά στο Προεδρικό μέγαρο, μάλιστα.

Αναμένεται από ώρας σε ώρα το μήνυμα, που θα απευθύνει στο λαό ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, που όμως "σιωπά" αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εδώ και μιάν εβδομάδα, πλέον.Θωρακισμένα οχήματα των "κυανοκράνων" έχουν ήδη περικυκλώσει το Προεδρικό μέγαρο, για να προστατέψουν τον πρόεδρο Πρεβάλ.

Στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, ο γγ του διεθνούς Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση "να επανέλθει η ηρεμία" στην Αϊτή , ενώ προέτρεψε τους διαδηλωτές "να απέχουν άμεσα από τη βία".

Ο γγ του ΟΗΕ δηλώνει ότι "κατανοεί τα δεινά του αϊτινού λαού" μετά την ανατίμηση των καυσίμων και των τροφίμων.Ο κ. Μπαν Γκι Μουν προτρέπει, επίσης, κεφαλαιούχους της διεθνούς χρηματαγοράς να "ανακουφίσουν" τον λαό της Αϊτής από τα δεινά που συνδέονται με την υψηλή για το λαϊκό εισόδημα αποτίμηση αρκετών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και "να βοηθήσουν την Αϊτή γενικώς, για να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κατάσταση αυτή".

No comments: