4/15/08

Έκθεση κλοπιμαίων


Το Περού δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο του Γέιλ κατέχει πάνω από 40.000 αντικείμενα από την πρωτεύουσα των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, τα οποία απέσπασε από τον αρχαιολογικό χώρο στις αρχές του 20ου αιώνα, 10 φορές περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μία ομάδα από το περουβιανό Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μετέβησαν στο αμερικανικό Παν/μιο τον Μάρτιο για να καταγράψουν σ’ έναν κατάλογο τα διάφορα αντικείμενα κεραμικής, χρυσοχοΐας και πολυάριθμα οστά που φιλοξενούνται στις αποθήκες του, στα πλαίσια της συμφωνίας για τον επαναπατρισμό τους.

Ο Ερνάν Γκαρίδο Λέκα, που προΐσταται της προσπάθειας για την επιστροφή των πολύτιμων αυτών αντικειμένων του Περού, παρέδωσε στο πρακτορείο Ανδίνα τ’ αποτελέσματα της καταγραφής.

Τα αρχαία αντικείμενα εστάλησαν στο Γέιλ έπειτα από την ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις από τον απόφοιτο του αμερικανικού Παν/μιου Χίραμ Μπίνγκαμ το 1911. Το Περού υποστηρίζει πως τα ευρήματα δανείσθηκαν στο Γέιλ για 18 μήνες αλλά ουδέποτε επιστράφηκαν.

Την εποχή που ο Χιράμ Μπίνγκαμ είχε ανακαλύψει την πόλη, που σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, η αρχαία πρωτεύουσα των Άνδεων είχε ξεχασθεί ολότελα, σκεπασμένη από πυκνά δάση σε υψόμετρο 2.560 μ.

No comments: