4/10/08

Αδιέξοδο στην υπόθεση Μπετανκούρ


Η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ιατρική αποστολή που είχε κινητοποιήσει για να φροντίσει την γαλλοκολομβιανή πολιτικό Ίνγκριντ Μπετανκούρ στην περίπτωση απελευθέρωσής της από την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC, μετά από ανακοίνωση των ανταρτών με την οποία την καταδίκασαν, ως "δείγμα κακής πίστης" προς το Παρίσι και την οργάνωση από μέρους του προέδρου της χώρας, Άλβαρο Ουρίμπε.

Η εξέλιξη ήταν απογοητευτική για το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, που έχει καταστήσει προτεραιότητά του την απελευθέρωση της υποψηφίας προέδρου της Κολομβίας το 2002.

Ο Σαρκοζύ εξέφρασε σε ανακοινωθέν του τη "βαθιά του απογοήτευση" για το αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι θα αποστείλει στην περιοχή σύντομα τον υπουργό των Εξωτερικών της κυβέρνησής του. Το Παρίσι βεβαίωσε ότι η ιατρική αποστολή, που είχε την υποστήριξη της Ισπανίας και της Ελβετίας, θα αποχωρήσει σύντομα από το έδαφος της Κολομβίας.

Ωστόσο, ο Σαρκοζύ σημείωσε πως "η Γαλλία θα παραμείνει σε πλήρη κινητοποίηση για να διασφαλίσει ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν στη ζωή και στις οικογένειές τους".Η Μπετανκούρ, τρεις Αμερικανοί συμβασιούχοι του Πενταγώνου καθώς και δεκάδες πολιτικοί, αστυνομικοί και στρατιώτες είναι μεταξύ των αιχμαλώτων που οι FARC, μαρξιστική οργάνωση που μάχεται εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες, δηλώνει ότι θέλει να ανταλλάξει με φυλακισμένους μαχητές της. Όμως η κυβέρνηση και οι αντάρτες δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα να επιτύχουν συμφωνία.

Η δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες στο έδαφος του Ισημερινού στις αρχές Μαρτίου εκτιμάται από πολλούς παρατηρητές ότι αποτέλεσε καίριο πλήγμα στις προσπάθειες απελευθέρωσης της πολιτικού, καθώς το στέλεχος αυτό των FARC ήταν ο βασικός διαπραγματευτής για το ζήτημα.

No comments: