4/20/08

Αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην Παραγουάη


Ενας πρώην επίσκοπος, μία γυναίκα και ένας πρώην ηγέτης πραξικοπήματος είναι οι κυριότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Παραγουάη σε μία ιστορική ψηφοφορία που μπορεί να στοιχίσει στο επι δεκαετίες κυβερνών κόμμα την προεδρία.

Η Παραγουάη κυβερνάται για 61 χρόνια από το Παρτίντο Κολοράντο, αλλά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η υποψήφιά του Μπλάνκα Οβελάρ είναι πιθανόν να βρεθεί πίσω από τον πρώην ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Φερνάντο Λούγκο, 56 ετών. Ο στρατηγός Λίνο Οβιέντο, πρώην επικεφαλής πραξικοπήματος, θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση με την Οβελάρ.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 τοπική ώρα(13:00 ώρα Ελλάδας)της Κυριακής και θα κλείσουν εννέα ώρες αργότερα, ενώ τα αποτελέσματα από τα έξιτ πολς αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγο μετά το πέρας της ψηφοφορίας.Απαιτείται απλή πλειοψηφία για τον νικητή που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος για πενταετή θητεία.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια.Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στην Παραγουάη για όλους από 18 μέχρι 75 ετών. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 6,8 εκατομμύρια κατοίκους.

No comments: